Kluski leniwe bezglutenowe, bez laktozy, bez alergenów - kluseczki dla dzieci bez alergenów - Dzieci BEZ
259
post-template-default,single,single-post,postid-259,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive,er-recipe

Kluski leniwe bezglutenowe, bez laktozy, bez alergenów – kluseczki dla dzieci bez alergenów

Wegańskie kluski leniwe z ciecierzycy, na dodatek bezglutenowe, zdrowe, bez sera i jajek. Czy ja śnię? Okazuje się, że to jest możliwe. Opracowanie tego przepisu zajęło mi bardzo dużo czasu, ale w końcu wpadłam na idealną recepturę. Kluseczki są miękkie, delikatne i przepyszne. Do złudzenia przypominają ich tradycyjną wersję z serem, jajkiem i glutenem. Sukces zawdzięczam połączeniu mąki z ciecierzycy oraz mąki owsianej. Ta pierwsza jest w przepisie niezbędna. ponieważ mąka z cieciorki zachowuje się podobnie jak jajko i skleja całość, a dzięki mące owsianej kluseczki są miękkie i delikatne. Jeśli lubisz mój przepis na pankejki z ciecierzycy, pokochasz i ten! Nie przejmuj się, ciecierzyca kompletnie nie jest wyczuwalna. Nie zapomnij by zrobić zdjęcie Twoim leniwym, jeśli wypróbujesz ten przepis i by wstawić je poniżej w komentarzach pod tym przepisem.

 

PS. Nie radzę modyfikować przepisu, jeśli chcesz by kluski wyszły tak jak mi i na 100%, wszystko na własną odpowiedzialność 😉

 

Zobacz na filmie jak proste jest ich wykonanie:

 

 

Wegańskie kluski leniwe - najlepsze, zdrowe i bezglutenowe leniwe kluski z ciecierzycyWegańskie kluski leniwe - najlepsze, zdrowe i bezglutenowe leniwe kluski z ciecierzycyWegańskie kluski leniwe - najlepsze, zdrowe i bezglutenowe leniwe kluski z ciecierzycy

 

Perfekcyjne wegańskie kluski leniwe - zdrowe i bezglutenowe kluski leniwe z ciecierzycy
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: dla 1 osoby
Składniki
kluski
  • 1 duży banan (ok. 150g po obraniu)
  • 50g mąki z ciecierzycy*
  • 50g mąki owsianej (bezglutenowej)**
  • 10g mielonego siemienia lnianego
  • 10g oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
dodatkowo
  • cynamon
  • syrop klonowy
  • ulubione owoce (ja wybieram mango)
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki na leniwe kluski umieść w misie blendera i zblenduj, aż uzyskasz jednolitą, gęstą i bardzo klejącą masę. Odstaw tak zblendowane ciasto na 10 minut. To bardzo ważne ponieważ dzięki temu mąka z ciecierzycy lepiej się ugotuje, a siemię lniane napęcznieje. Ciasto na tym etapie będzie bardzo klejące i dość rzadkie. Zdecydowanie rzadsze niż na tradycyjne kluski leniwe, ale takie właśnie ma być. Nie dodawaj jednak mąki, ponieważ to sprawi, że kluski będą twarde i nie tak dobre.
  2. W tym czasie zagotuj wodę i ją dobrze posól. Po 10 minutach leżakowania ciasta, przełóż je na deskę do krojenia (najlepiej drewnianą, lekko zwilżoną). Następnie oprzyj deseczkę o garnek z gotującą się wodą i przy pomocy zwilżonej w gorącej wody łyżki, formuj małe kluseczki i wrzucaj je bezpośrednio do wody. Zobacz wyżej zamieszczony film na YouTube i postępuj tak jak ja. Po każdym wrzuceniu kluseczki, zamocz łyżkę w gorącej wodzie, by ciasto aż tak mocno nie przywierało. Działaj sprawnie i szybko, aż wykorzystasz całe ciasto.
  3. Następnie przemieszaj kluseczki łyżką by się nie posklejały i gotuj je przez około 3 minuty. Po tym czasie wszystkie kluski wypłyną na wierzch i na tym etapie gotuj je jeszcze przez kolejne 2 minuty od wypłynięcia.
  4. Po 2 minutach od wypłynięcia, kluski powinny być już gotowe. Radzę jednak wyjąć jedną kluskę i spróbować, czy mąka z ciecierzycy jest jeszcze wyczuwalna. Twoje kluski będą gotowe, gdy będą miękkie, delikatne i mąka z ciecierzycy już nie będzie smakowała "surowo". Mąka z ciecierzycy jest praktycznie niewyczuwalna w tym przepisie.
  5. Gotowe kluski zlej z wody i przepłucz jednym chlustem zimną wodą, tylko tak by się nie posklejały. Kluseczki podawaj z cynamonem, syropem klonowym i ulubionymi owocami. To danie smakuje najlepiej świeżo po ugotowaniu, dlatego nie zwlekaj z jedzeniem Twoich leniwych.
Uwagi
*teoretycznie można zrobić własną domową mąkę z ciecierzycy poprzez zmielenie surowej cieciorki. Natomiast, mąka ta powinna być bardzo dobrze zblendowana i super miałka. By pankejki były dobre, delikatne i miękkie, polecam użyć kupnej mąki z ciecierzycy, ponieważ w warunkach domowych ciężko będzie uzyskać bardzo drobno zmieloną mąkę. Ponadto, ziarna ciecierzycy są twarde i można uszkodzić blender 🙂
**mąka musi być zblendowana na pył. Jeśli nie jesteś w stanie zblendować płatków owsianych na bardzo drobno, polecam użyć kupnej mąki owsianej. By kluseczki wyszyły perfekcyjne, mąka musi być bardzo drobna.

Wegańskie kluski leniwe - najlepsze, zdrowe i bezglutenowe leniwe kluski z ciecierzycyWegańskie kluski leniwe - najlepsze, zdrowe i bezglutenowe leniwe kluski z ciecierzycyWegańskie kluski leniwe - najlepsze, zdrowe i bezglutenowe leniwe kluski z ciecierzycy

Powiązane wpisy

No Comments

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis:  

Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE