Ciastka brownie z awokado - czekoladowe ciastka fudge
Autor: 
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
 
Składniki
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego namoczone w 6 łyżkach wody
  • 1 awokado (bardzo miękkie i dojrzałe)
  • 60g kakao
  • 65ml mleka roślinnego
  • 80g cukru kokosowego*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 30g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • ½ tabliczka gorzkiej czekolady (bez mleka, minimum 70%)
Wykonanie
  1. Nagrzej piekarnik do 180C. Mielone siemię lniane zalej 6 łyżkami wody w małej szklance i odstaw na kilka minut, aż napęcznieje. Awokado obierz ze skóry i rozgnieć miąższ w misce przy pomocy widelca. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki poza czekoladą i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz kremową i klejącą konsystencję. Na koniec posiekaj czekoladę na drobną kosteczkę i dodaj do masy. Wymieszaj ponownie i przy pomocy kulki do lodów uformuj 9 ciastek i ułóż na papierze do pieczenia lub silikonowej macie. Piecz w temperatutze 180C 22-25 minut, aż ciastka z zewnątrz będą zwarte, lecz nadal miękkie w środku. Ich wnętrze powinno być nadal lekko niedopieczone, o konsystencji sufletu.
Uwagi
*Uwaga, cukier kokosowy jest mniej słodki niż tradycyjny. Jeśli chcesz użyć innego cukru, dodaj go mniej i posmakuj.
Recipe by Dzieci BEZ at http://dziecibez.pl/ciastka-brownie-z-awokado/