Perfekcyjne wegańskie kluski leniwe - zdrowe i bezglutenowe kluski leniwe z ciecierzycy
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: dla 1 osoby
 
Składniki
kluski
  • 1 duży banan (ok. 150g po obraniu)
  • 50g mąki z ciecierzycy*
  • 50g mąki owsianej (bezglutenowej)**
  • 10g mielonego siemienia lnianego
  • 10g oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
dodatkowo
  • cynamon
  • syrop klonowy
  • ulubione owoce (ja wybieram mango)
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki na leniwe kluski umieść w misie blendera i zblenduj, aż uzyskasz jednolitą, gęstą i bardzo klejącą masę. Odstaw tak zblendowane ciasto na 10 minut. To bardzo ważne ponieważ dzięki temu mąka z ciecierzycy lepiej się ugotuje, a siemię lniane napęcznieje. Ciasto na tym etapie będzie bardzo klejące i dość rzadkie. Zdecydowanie rzadsze niż na tradycyjne kluski leniwe, ale takie właśnie ma być. Nie dodawaj jednak mąki, ponieważ to sprawi, że kluski będą twarde i nie tak dobre.
  2. W tym czasie zagotuj wodę i ją dobrze posól. Po 10 minutach leżakowania ciasta, przełóż je na deskę do krojenia (najlepiej drewnianą, lekko zwilżoną). Następnie oprzyj deseczkę o garnek z gotującą się wodą i przy pomocy zwilżonej w gorącej wody łyżki, formuj małe kluseczki i wrzucaj je bezpośrednio do wody. Zobacz wyżej zamieszczony film na YouTube i postępuj tak jak ja. Po każdym wrzuceniu kluseczki, zamocz łyżkę w gorącej wodzie, by ciasto aż tak mocno nie przywierało. Działaj sprawnie i szybko, aż wykorzystasz całe ciasto.
  3. Następnie przemieszaj kluseczki łyżką by się nie posklejały i gotuj je przez około 3 minuty. Po tym czasie wszystkie kluski wypłyną na wierzch i na tym etapie gotuj je jeszcze przez kolejne 2 minuty od wypłynięcia.
  4. Po 2 minutach od wypłynięcia, kluski powinny być już gotowe. Radzę jednak wyjąć jedną kluskę i spróbować, czy mąka z ciecierzycy jest jeszcze wyczuwalna. Twoje kluski będą gotowe, gdy będą miękkie, delikatne i mąka z ciecierzycy już nie będzie smakowała "surowo". Mąka z ciecierzycy jest praktycznie niewyczuwalna w tym przepisie.
  5. Gotowe kluski zlej z wody i przepłucz jednym chlustem zimną wodą, tylko tak by się nie posklejały. Kluseczki podawaj z cynamonem, syropem klonowym i ulubionymi owocami. To danie smakuje najlepiej świeżo po ugotowaniu, dlatego nie zwlekaj z jedzeniem Twoich leniwych.
Uwagi
*teoretycznie można zrobić własną domową mąkę z ciecierzycy poprzez zmielenie surowej cieciorki. Natomiast, mąka ta powinna być bardzo dobrze zblendowana i super miałka. By pankejki były dobre, delikatne i miękkie, polecam użyć kupnej mąki z ciecierzycy, ponieważ w warunkach domowych ciężko będzie uzyskać bardzo drobno zmieloną mąkę. Ponadto, ziarna ciecierzycy są twarde i można uszkodzić blender :)
**mąka musi być zblendowana na pył. Jeśli nie jesteś w stanie zblendować płatków owsianych na bardzo drobno, polecam użyć kupnej mąki owsianej. By kluseczki wyszyły perfekcyjne, mąka musi być bardzo drobna.
Recipe by Dzieci BEZ at http://dziecibez.pl/kluski-leniwe-bezglutenowe/